Ambulante begeleiding

Onze ambulante begeleiding is niet gebonden aan één plek. De begeleiding die wij bieden is laagdrempelig, zijn wij 24/7 bereikbaar voor de jongeren en werken wij vanuit de relatie en is elk traject anders en op maat. In onze begeleidingsvorm staat de relatie centraal en hierdoor is het opbouwen van een vertrouwensband essentieel.

Samen met de jongere kijken en werken wij wat past, iedere jongere is anders waardoor ook elk proces en elk begeleidingstraject anders is. Wij hebben geduld (wij durven te vertragen), een lange adem en deinzen niet snel terug, hierdoor zijn wij in staat om zo goed mogelijk aansluiting te vinden bij een jongere. Elke jongere heeft zijn eigen traject waarin de frequentie van het contact wisselt en daar spelen wij op in. Wij zijn zo flexibel mogelijk en bewegen mee. (Wij proberen zo veel mogelijk in de leefwereld van de jongere te stappen om samen te kijken naar stappen naar de toekomst)

 

Onze doelgroep is niet in een hokje te plaatsen maar heeft wel een aantal overeenkomsten die wij tegenkomen, dit zijn onder andere:

-      Jongeren die door hun gedrag en/of handelen niet begrepen worden op plekken zoals thuis, op school en in de omgeving zoals de wijk/buurt.

-      Jongeren die een (jeugd)maatregelen hebben.

-      Jongeren die nog geen maatregel hebben, maar zich veelal onttrekken aan hulpverlening maar wel in zicht zijn bij jongerenwerk/buurtteam/wijkagent etc.

-      Jongeren die veelvuldig in aanraking komen met politie/justitie.Nieuwe alinea

De meest voorkomende vormen van ambulante begeleiding die wij bieden:

 

Preventief

Deze vorm van ondersteuning is voor jongeren die nog geen strafbaar feit hebben gepleegd maar wel op de radar staan van bijvoorbeeld de wijkagent door opstandig gedrag. Door in te steken op preventieve begeleiding zetten wij in om erger te voorkomen.


Preventie met Gezag

Dit is een initiatief vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid, gericht op wijken, om te voorkomen dat jongeren terecht komen in de jeugdcriminaliteit, of doorgroeien binnen de criminaliteit. Deze jongeren hebben in eerste instantie veel baat bij een positief voorbeeld, vertrouwen en empathie. Dat laatste missen zij vaak doordat ze zich niet gezien en gehoord voelen. Wij willen het positieve te versterken en door een band te creëren ook meer inzichten te krijgen in het leven van de jongere en waar patronen te doorbreken zijn. Door onze flexibele werkhouding kunnen wij op momenten daar zijn voor de jongeren wanneer het nodig is.


Forensisch (light)

Deze vorm van ondersteuning is gericht op de zo genoemde ‘first offenders’ jongeren die om een of andere reden in beeld zijn bij de politie, verdachte in een(straf)zaak of veroordeeld voor een strafbaar feit. Maar doordat dit hun eerste keer is, proberen we door intensieve coaching het recidiveren te voorkomen. Deze vorm van ondersteuning loopt in sommige gevallen ook naast een PGA (persoonsgerichte aanpak), OTS (ondertoezichtstelling) of een jeugdreclasseringsmaatregel.

 

Forensisch (intensief)

Deze vorm van ondersteuning is gericht op de jongeren die intensievere ondersteuning nodig hebben binnen een reclasseringsmaatregel. Jongeren (doorgroeiers) met een ITB harde kern maatregel. Jongeren die recidiveren, terugvallen in crimineel gedrag en waar de meeste begeleidingsvormen niet afdoende zijn geweest. Veelal hebben deze jongeren een straf uitgezeten in een JJI (Justitiële jeugd instelling) hetzij een korte straf of in sommige gevallen een PIJ maatregel.

Veelal hebben deze jongeren geen vertrouwen in de hulpverlening maar uit ervaring blijkt dat ze daarnaast wel opzoek zijn naar een vertrouwd gezicht waar zij op terug kunnen vallen.

-   Ook kan het traject worden opgestart wanneer de jongere nog in een gesloten instelling of JJI verblijft.


Naast deze vormen creëren wij ook graag samen met u een passende vorm voor waar u naar opzoek bent voor een jongere, neem gerust contact op (ook buiten kantoor tijden) en we kijken samen naar de mogelijkheden.


Side note: wij werken systeemgericht, dit betekent dat wij het netwerk altijd meenemen in de begeleiding, naargelang de behoefte en mogelijkheden. Ook bieden wij de mogelijkheid voor, zie systeemgerichte coaching.

Naast alle vormen hebben wij ook een aantal punten waar wij van vinden waar onze kracht niet ligt, men noemt het uitsluitingscriteria, wij hebben het  over: wat leveren wij niet. Maar ook hier, bij twijfel neem gerust contact op.



Share by: